ČESKÉ ŠVÝCARSKO || Pravčická brána

 České Švýcarsko bylo dlouho na mém cestovatelském wishlistu. Já Česko miluju a díky instagramovému profilu @uzasna.mista , který s přítelem sledujeme, ho miluju snad ještě víc. Díky tomuto profilu, který má mimochodem i svojí vlastní aplikaci, se máte možnost dozvědět o místech, o kterých jste ani netušili, že Česká republika skrývá. Už mnohokrát jsme narazili na takové místo, které není zrovna turisticky známé, ale je naprosto nádherné. Právě i díky fotkám na výše uvedeném profilu jsem České Švýcarsko chtěla navštívit. V roce 2021 se nám to konečně povedlo a vyrazili jsme na čtyři dny do vesnice Jetřichovice, kde jsme byli ubytováni v nádherném mlýně a odtud jsme všechny turistické skvosty měli na dosah ruky. 


Když se řekne České Švýcarsko, snad každému se vybaví Pravčická brána. Jedná se o největší přirozenou skalní bránu na našem kontinentu, proto není divu, že je hojně navštěvována i turisty ze zahraničí. Je považována za nejkrásnější přírodní útvar České Švýcarska, a proto je považována i za symbol této oblasti. Je výsledkem milióny let trvajícího zvětrávání . Nyní u ní najdete i restauraci a suvenýry, které se po náročnějším výstupu můžete občerstvit a něco si na památku koupit.

Je několik možností jak se k Pravčické bráně dostat - autem, vlakem, autobusem či pěšky (odkud kam jet najdete přímo na ofiko stránkách památky). Navíc si můžete vybrat dvě trasy - delší a kratší. My se rozhodli pro tu delší, kdy jsme z Jetřichovic dojeli do obce Mezní Louka, kde za hotelem nesoucí stejný název jako obec, je placené parkoviště. Odtud jsme se potom po červené vydali asi 6 km (přesně už si nepamatuji) k Pravčické bráně. Za celou dobu jsme nikoho nepotkali a po celém úseku jsme šli sami. Trasa je vedena ze začátku lesem, pořád mírně do kopečka. Poté přijdete do skal a pokračujete dál až k Pravčické bráně, to už jdete takřka jen po rovince. Nicméně tato trasa není úplně ideální pro kočárky či kola. Užijete si však krásu skal a přírody.


Druhá trasa je kratší, asi jen 3 km ale pořád do kopce. Tuto trasu jsme šli, když jsme šli od brány na Soutěsky, to ale byla z kopečka. Nicméně lidé, kteří šli proti nám byli docela zoufalí a ptali se nás, jak daleko to ještě je. 
U samotné brány jsme pak narazili na davy lidí, nicméně byli jsme zde v říjnu, takže těch lidí bylo podstatně méně než o prázdninách. Vyšly jsme tedy nahoru a pokud chcete vidět jen samotnou bránu, nemusíte ani platit vstupné. My ale chtěli vystoupat až na horu na skály, odkud je nádherný výhled jak na bránu, tak do okolí a na skály okolo. Navíc jsem si chtěla koupit nějaké pohledy a něco na památku (ceník vstupného a otevírací dobu najdete na ofiko stránkách).

Poté jsme se tedy vydali dál do Hřenska, kde jsme si dali oběd a poté pokračovali dál na soutěsky. Těm chci ale věnovat samostatný článek. Když od brány sejdete k hlavní silnici, můžete zde na zastávce počkat na vláček, který Vás za nějaké jízdné dopravní do obce. Pěšky jsou to nějaké dva kilometry, ale nám jel zrovna vláček, tak jsme se svezli. 





Celkově jsme za celý ten den nachodili nějakých 23 km, takže krásný výlet na celý den. Navíc nebylo nijak horko, pouze chvílemi pršelo, ale to nás neodradilo. Byl to parádní výlet a já jsem moc ráda, že jsem Pravčickou bránu mohla vidět naživo.

Navštívili jste České Švýcarsko?

Mějte se krásně!
Petra

6 komentářů:

  1. Vyzerá to nádherne. Ja to nepoznám a nepoznala by som ani keby sa ma niekto opýta že čo je České Švajčiarsko. Asi preto, že som Slovenka :-) Ale tip na výlet to je dobrý. Až sa tam raz ocitnem, určite navštívim.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako Češka můžu toto místo jedině doporučit :)

      Vymazat
  2. Českosaské Švýcarsko je moc hezké, byli jsme tam asi před třema lety týden na dovolené. Na Pravčické bráně jsme byli taky (i já mám na na blogu článek), jen jsme se nedostali až nahoru - byli jsme tam na začátku listopadu a už nebylo otevřeno. Ale nebyli jsme v soutěskách, takže se na článek o nich těším.

    OdpovědětVymazat
  3. Pravčickou bránu jsem navštívila před 3 týdny. Šly jsme stejnou trasu, jako vy :) Lidé se nás také ptali, kdy už tam budou :D

    OdpovědětVymazat

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS