PŮLNOČNÍ KNIHOVNA - Matt Haig

 Autor: Matt Haig
Počet stran: 320
Rok vydání: 2022
Žánr: fantasy román
Nakladatelství: Fobos

Anotace
Mezi životem a smrtí stojí knihovna.
Když se Nora Seedová ocitne v Půlnoční knihovně, je přesvědčená o tom, že dosud byl její život jen přehlídkou zoufalství a výčitek. Připadá jí, že všechny včetně sebe zklamala.

To se má ale co nevidět změnit. Každá kniha v Půlnoční knihovně představuje život, jaký by Nora žila, kdyby se v určitou chvíli rozhodla jinak. S pomocí knihovnice se může začíst do jednotlivých knih a zjisti, kam by ji jiná rozhodnutí dovedla. Nora cestuje mezi vlastními životy a snaží se najít jeden, ve kterém by opravdu žít chtěla a mohla v něm zůstat. Při honbě za absolutním ideálem v nekonečnu možností je pak postavena před zásadní otázku: jak takový dokonalý, šťastný život vlastně vypadá?



Z mého pohledu
Hned na úvodu knihu se setkáváme s reálným životem, který Nora žije. Není to bůh ví jaká hitparáda a postupně se Noře začne život bořit, proto se rozhodne zemřít. Dostane se ale do Půlnoční knihovny, kde ji knihovnice nabízí mnoho dalších životů, které by mohla žít, kdyby. Nora zjistí, že každý život má nějaké ale, a že neexistuje žádný, kde by to bylo všechno zalité sluncem a tak ona by si přála. Navíc v každém životě nejsou všichni. Jednou ji zemře bratr, jindy zase matka, v dalším ztratí kamarádku... Postupně Nora zjišťuje, že ona není ta neschopná a nepotřebná v reálném životě. Bohužel počet životů je omezený, takže nikdo neví, zda Nora bude žít dál nebo v knihovně zůstane navždy. A který z životů si nakonec vybere?

Román a zároveň fantasy příběh o tom, jak se jedna žena rozhodne zemřít, ale nakonec dostane přece jen šanci si smrt rozmyslet. Díky Půlnoční knihovně si bude moct vyzkoušet život jako olympijská vítězka, matka, rocková hvězda, spisovatelka.. Příběh je rozdělen do kapitol, kdy některé jsou delší, jiné zase jednostránkové. Celkově je kniha velmi dobře napsaná a čtivá. Hlavně chválím za originální příběh. Kdybych knihu neviděla u jedné holčiny na instagramu, sama bych po ní nejspíš nesáhla. Bohužel je kniha lehce předvídatelná, takže je takřka od začátku jasné, jak příběh dopadne.

Slyšeli jste o této knižní novince?

Mějte se krásně!
Petra


10 komentářů:

  1. O knize jsem zatím slyšela samou chválu, ale zatím jsem ji nečetla. Zní to fakt zajímavě. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem nečetla a vlastně je podle anotace nemůžu rozhodnout, jestli mne to láká nebo ne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to opravdu zajímavý příběh a chápu, že asi nesedne každému :)

      Vymazat
  3. Tuhle knihu jsem zatím viděla jen na internetu. Tvoje recenze mě zaujala, takže se po knížce ještě určitě podívám. 🙂
    Přeji ti hezký den.

    OdpovědětVymazat
  4. Romány moc nemusím, ale jednou za čas takové oddychové čtení není na škodu. :) Fajn, že se ti knížka líbila. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Mám ji také a zatím se na ni teprve chystám. :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS