Archeopark Pavlov

 Při naší dovolené na Pálavě jsme také navštívili Archeopark v Pavlově. Pavlov se nachází v okrese Břeclav v Jihomoravském kraji u břehu vodní nádrže Nové Mlýny. Zde na svazích hřebenu Pálavy se nachází Archeopark Pavlov. Jedná se o místo, kde před 30 000 lety žili lovci mamutů. Najdete zde moderní expozici zpřístupňující jednu z nejvýznamnějších pravěkých lokalit právě z doby lovců mamutů na světě. Jde o stavbu v podzemí na úrovni nálezových vrstev. Jezdí sem i školy na exkurze, ale můžete si místo projít i jako jednotlivec a rozhodně stojí za navštívení. 



Když pojede s autem, jednoduše se dopravíte až k budově, kde je bezplatné parkoviště. Poté půjdete asi 50 m, než dojdete k samotnému vchodu. Sezona Archeoparku začíná 1.dubna a pro bližští otevírací dobu, zajděte na jejich oficiální stránky. Vstupné je 100,- Kč za dospělou osobu a bohužel je zde zpoplatněno i fotografování. 

Expozice nabízí kamenné a kostěné nástroje, které lidé dříve potřebovali k životu i při lovu, dále zde najdete repliku dolnověstonického trojhrobu. Jsou tu vystavené umělecké předměty, mezi nimiž jsou sošky venuší či plastiky zvířat. Unikátním prvkem instalace je skládka mamutích kostí, jež zůstala po svém odkytí na původním místě.



Hned na začátku expozice můžete vstoupit do místnosti s dataprojektorem, kde Vám promítnou několika minutový dokument právě o lovcích mamutů. Poté si samostatně nebo s průvodcem (kterého musíte mít zamluveného dopředu) procházíte celou expozici. Jsou zde také suvenýry jako trička, sošky nebo pohledy. My si odtud odnesli sošku Venuše. Vyzdvihnout musím originalitu stavby a celkově provedení. Celý Archeopark si poté můžete projít i z venku a kochat se tak nádherou budovy. 





Slyšeli jste o tomto místě v srdci Pálavy?

Mějte se krásně!
Petra

14 komentářů:

  1. O tomto místě slyším poprvé. Díky za tip! Budova i výstava vypadají velmi zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě doporučuji navštívit, až budeš mít možnost :) A budova je velmi originální stavba.

      Vymazat
  2. Zajímavý tip na výlet. My Moravu, speciálně jižní, moc probádanou nemáme, tak se může někdy hodit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za mě tam moc míst není, měli jsme ji poměrně rychle prozkoumanou, ale zámky tam mají nádherné a pak samozřejmě vinné sklípky :)

      Vymazat
  3. O místě slyším prvně, takže děkuju za tip :)

    OdpovědětVymazat
  4. Archeopark jsem navštívila u nás - v CHOTĚBUZI a je to opravdu zajímavé. Je to tak daleko zpět v historii, spoustu věcí se tolik změnilo, ale spousta přírody, bylin a rostlin je podobných, což mě velmi fascinuje :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, je velice zajímavé vidět, jak to tady vypadalo, jak žili.. :)

      Vymazat
  5. Ty tu máš samé zajímavé tipy na výlety :-) díky, to se vždycky hodí :-)

    OdpovědětVymazat
  6. O tomto místě jsem už slyšela a hlavně viděla tu zajímavou architekturu, která zaujme na první pohled. Ještě jsem neměla to štěstí toto místo navštívit, ale když budu mít cestu kolem, rozhodně zde zabloudim :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  7. Wow, vypadá to tam hodně zajímavě. Super tip na výlet, nikdy jsem tam nebyla, ale ráda zavítám. :)

    OdpovědětVymazat

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS