Cena cti - Thrity Umrigar

Autor: Thrity Umrigar
 Počet stran: 344
Rok vydání: 2023
Žánr: román
Nakladatelství: Ocelot



Anotace
Indoamerická novinářka Smita se vrací do Indie, aby zde natočila reportáž, byť nerada: už dávno se svou rodinou opustila zemi a neměla v úmyslu se tam ještě někdy vrátit. Při sledování případu Míny - hinduistické ženy, kterou napadli členové její vlastní vesnice a rodiny kvůli tomu, že se provdala za muslima - se Smita setkává se společností, v níž má tradice větší váhu než vlastní srdce, a s příběhem, který hrozí odhalit bolestná tajemství Smitiny minulosti. Zatímco osud Míny visí na vlásku, Smita se snaží všemi možnými způsoby napravit situaci. Zároveň zjišťuje, že ji stále více přitahuje Móhan, Ind, kterého potkává při plnění svého úkolu. Dvojí milostný příběh Ceny cti je však stejně odlišný jako kulturuy samotné Míny a Smity. 
Tento něžný a sugestivní román Thrity Umrigar o lásce, naději, oddanosti rodině, zradě a oběti líčí příběh dvou odvážných žen, které se snaží zjistit, jak být věrné své vlasti a zároveň samy sobě. 


Z mého pohledu
Začátek knihy velmi pomalý, skoro až nudný. Měla jsem velký problém se do příběhu začíst, ovšem v druhé polovině jsem se od něj nemohla odtrhnout. Kniha se rozdělena na čtyři části zvané "knihy" a dále pak obsahuje kapitoly. Většina z nich je věnována Smitě, avšak ty zbylé se věnují Míně, kterou díky nim čtenář více pozná a zjistí, jaký měla život. Autorka skvěle popisuje Indii a člověk žasne, jaké postavení ženy v Indii mají. Jedná se o velmi citlivý příběh, který Vám zlomí srdce. Střídá se v něm láska, zklamání, nadšení, smutek. Zkrátka emoce s Vámi budou cloumat. 

Pokud Vás román se složitějším dějem zaujal, určitě neváhejte s jeho koupí. Není to typická slaďárna, ale opravdu silný příběh s emoční tematikou. Člověk si díky Ceně cti uvědomí, že se vlastně nemá tak špatně a občas řešíme opravdu kraviny. 

Mějte se krásně!
Petra

*děkuji e-shopu megaknihy.cz za knihu poskytnutou k recenzi  

3 komentáře:

  1. Kniha má zajímavou anotaci a ne úplně obvyklé prostředí. To by mohlo být zajímavé

    OdpovědětVymazat
  2. Téma je to určitě zajímavé, ale nevím zda by mi sedělo zpracování.

    OdpovědětVymazat

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS