Národní památník odposlechu

 Už v květnu jsme se s přítelem vydali na výlet na Vysočinu. My sice bydlíme ještě na Vysočině, ovšem pěkně dole na hranici s Jihomoravským krajem, takže ta "pravá" Vysočina je nám pěkně vzdálená. Navíc se považujeme za Moraváky jak už mluvou, tak že Moravu máme hned za kopcem. 

Na instagramu sledujeme profil @uzasna.mista, kde čerpáme inspiraci na výlety a zjišťujeme, jakké krásy v Česku máme. I díky tomuto profilu jsme narazili na místo v Lipnici nad Sázavou, okres Havlíčkův Brod a to na Národní památník odposlechu. Jedná se o reliéfy vytesané do skály, které jsou rozmístěny různě po trase a těšit se můžete na Bretschneiderovo ucho, Zlatý voči a Ústa pravdy.

Po příjezdu do Lipnice nad Sázavou nastal první problém - parkování. Na můj vkus není moc dobře značeno (možná vůbec), kde se vůbec reliéfy nacházejí a jak se k nim dostat. Museli jsme ptát tedy obyvatel vesnice, kde můžeme zaparkovat a kudy vůbec na výlet. Nakonec nám poradily a my vyrazily do lesa. V lese už se ukazatele nachází a musím říct, že ucho a rty byly velmi blízko u sebe. 

Jeli jsme tam v týdnu, takže jsme vychytali den, kdy tam zrovna žádní lidi nebyli, takže jsme na stezce byli takřka sami. Po celou dobu jdete buď mírně do kopce nebo z kopce a zároveň jsou cestičky velmi pohodlné a dobrý terén. Na kočárek to úplně není, ale pokud Vaše dítě už ťape, tak by to mohlo zvládnout. Minimálně Bretschneiderovo ucho a Ústa pravdy. Tyto dva reliéfy jsou od sebe cca 1 km a před každým se nachází lom. Dá se dostat i přímo ke stále a vyfotit se.



Poté Vás cesta vyvede z lesa ven, kdy musíte přejít silnici a jdete chvíli po louce, poté po lesní cestě, kolem rybníků, dokud opět nedojdete do lesa, kde na rozcestí jsou dva ukazatele. Na Zlatý Voči a na Hlavu XXII. Zlatý Voči jsou pak od rozcestí cca 500 m, ale Hlava XXII. je poněkud vzdálenější. K té jsme se vydali také, ale nedošli k ní, protože během cesty se zatáhlo, začalo hřmět a blížilo se pršení. Rychle jsme tedy nasadili tempo zpět. No vrátit jsme se stejně nestihli, zastihl nás neskutečný slejvák, takže jsme se k autu vrátili promočení na kost :D 

Celý výlet nám zabral zhruba 2-3 hodiny a nachodili jsme celkem asi 4 km (tam i zpět). Počasí nám přálo skoro na celý výlet, ale i tak to bylo moc fajn. Trochu mě mrzí, že jsme ten poslední reliéf neviděli, ale to se bohužel nedá nic dělat. Každopádně jsem moc ráda, že jsme tohle místo navštívili. 


Níže se můžete podívat na další fotky, které jsou z výletu.




Slyšeli jste o tomto místu? Byli jste tam někdy?

Mějte se krásně!
Petra

Pokud se Vám článek líbil, budu ráda když se stanete mým pravidelným čtenářem (vpravo v menu) a taky mě můžete sledovat na instagramu, kde jsem denně aktivní. Najdete tam plno recenzí, tipů, ale hlavně se všechno dozvíte jako první :)

13 komentářů:

  1. Tohle místo mám ve výletních plánech už nějakou dobu (k Lipnici to nemáme z chalupy daleko), ale ještě na něj nedošlo.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to tomto místě slyším poprvé, ale vypadá to tam krásně! Letos už to asi nestihnu, ale budu to brát jako tip na výlet na příští léto. :) Super fotky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem netušila, že u nás něco takového je :)

      Vymazat
  3. Toto místo neznám a vidím, že bych se o památky a celkově výlety měla více zajímat, protože toto vypadá opravdu úžasně :) děkuji za článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My se s přítelem o památky v Česku začali hodně zajímat a člověk by nevěřil kolik krásných míst u nás je!

      Vymazat
  4. O tomto místě slyším poprvé. Vypadá moc zajímavě, děkuji za tip :). Také sleduji Úžasná místa, přesně jak říkáš, jsou tam skvělé tipy na výlety :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to moc fajn stránka, máš i jejich appku v telefonu?

      Vymazat
    2. Tu nemám. Nějaké je, jo? :)

      Vymazat
  5. Tak to vypadá na super tip na výlet a také to máme z Náměště kousek :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně jak říkáš, také jsme to neměli moc daleko :)

      Vymazat
  6. Tyjo, o tomhle místu jsem vůbec neslyšela.. Já znám jen Čertovy hlavy. :D Ale super fotky. :)

    OdpovědětVymazat

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS