UNESCO || Zelená hora ve Žďáře nad Sázavou

 V roce 2020 jsme se s přítelem rozhodli, že pomalu ale jistě začneme poznávat Česko. No, co si budeme, moc dobrý rok jsme si pro cestování zrovna nevybrali, ale nakonec pár míst nakonec navštívili. Jsme toho názoru, že by bylo dobrý nejprve poznat naši zemi a až potom vycestovat do zahraničí. I u nás je plno nádherných míst, které stojí za navštívení a hlavně nemusíte řešit letenky, cesty a všude se dostanete za jeden den. 

Místo Zelená hora se nachází u nás na Vysočině v okresním městě Žďár nad Sázavou. O místě jsme věděli už několik let, avšak i když je v našem kraji, pro nás rozhodně blízko není. Ono místo jsem chtěla navštívit už delší dobu, i když nejsem zrovna věřící a kostely úplně nevyhledávám.


Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře se začal stavět v roce 1719 a dokončen byl v roce 1722, kdy byl zároveň i vysvěcen. Bohužel v roce 1784 zde vypukl požár, který připravil kostel i ambit o střechu. Následně byl kostel zavřen na žádost jednoho panovníka. Stavební obnova proběhla až v 70. letech 20. století. V roce 1994 byl kostel zařazen na Seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO. 

Kostel je vystavěný do půdorysu pěticípé hvězdy. Má celkem pět vchodů a zároveň i pět kaplí s pěti oltáři. Ambit okolo kostele má půdorys deseticípé hěvzdy a je prolomen pěti branami. Ambit sloužil poutníkům, kteří se zde mohli ukrýt před nepříznivým počasím nebo si prostě jen odpočinout. Dříve se na Zelené hoře pohřbívalo, nicméně v současné době už nikoliv a hroby byly přemístěny na nedaleký hřbitov. 

V době našeho výletu byl kostel v rekonstrukci nicméně dovnitř jsme se dostali. Měli jsme moc milou a chytrou průvodkyni, která o místě opravdu něco věděla a neměla to jen načtené. Projít se můžete i kolem ambitu, odkud vidíte na město Žďár nad Sázavou a jeho okolí. Na hoře se nachází také lavičky, kde si můžete jen tak posedět a odpočinout si a zároveň si vychutnat výhled na okolí.

Zaparkovat můžete hned pod horou, takže takřka pár desítek metrů od samotného místa. Vstupné je 90,-kč za osobu (dospělý) a platba je možná pouze hovostně a vstupenky zakoupíte jen na místě. 
Bohužel více fotek nemám, někam se mi ztratily během neustálého přendávání z počítače do počítače, ale snad se Vám budou líbit i tyto dvě :) 

Znáte tohle zajímavé místo? 

Mějte se krásně!
Petra

Pokud se Vám článek líbil, budu ráda když se stanete mým pravidelným čtenářem (vpravo v menu) a taky mě můžete sledovat na instagramu, kde jsem denně aktivní. Najdete tam plno recenzí, tipů, ale hlavně se všechno dozvíte jako první :)

15 komentářů:

  1. Na Zelenou horu se už dlouho chystám - líbí se mi architektura kostela a chtěla bych msíto poznat "naživo". Ještě nám to nevyšlo, i když loni jsme po Čechách docela míst zvládli (Český Krumlov, Český Rudolec, Slavonice, Landštejn, Kleť, Dívčí kámen, Kladruby, Volfstejn, Jáchymov, Ostrov. Plešivec a nějaké dalíš kopce v Krušných horách a ještě nějaké další)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jste toho stihli opravdu hodně, snad se Vám brzo zadaří i Zelená hora :)

      Vymazat
  2. O tomto mieste počujem prvýkrát, ale vyzerá to tam moc pekne.

    xx Alexandra z 𝕄𝕊 𝔸𝕃𝕎𝔸𝕐𝕊 𝕃𝔸𝕋𝔼 / INSTAGRAM

    OdpovědětVymazat
  3. Taky jsme minulý ro začali s přítelem poznávat více Česko. A co si budeme ČR je opravdu moc hezká. Vysočinu máme docela z ruky, ale jet tam třeba na prodloužený víkend by se mi líbilo. ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, Česko má opravdu krásná místa, taky jsme dost začali poznávat ČR :)

      Vymazat
  4. Ahoj, krásné, moc pěkný výlet jste si vybrali. Ano, místo znám, také bych se tam chtěla podívat, snad se mi to brzy poštěstí. Tyto poutní místa jsou po celé naší krásné republice plná energie, historie a sakrálních staveb. ☺♥ Krásný den přeji.
    Blog MonalisaBeautyEriAnna

    OdpovědětVymazat
  5. Byli jsme tam pár let zpátky a je to moc hezké místo na výlet :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Místo neznám, ale podle fotek vypadá krásně. Klidně bych se tam podívala:)

    OdpovědětVymazat
  7. Na Zelené hoře jsem byla. Bohužel nám nevyšlo počasí, hodně pršelo. I tak se mi tam moc líbilo a těším se, až tam pojedu znovu. Je to úchvatná stavba :)
    Leník

    OdpovědětVymazat
  8. Tam jsem na výletě nikdy nebyla, ale vypadá to tam krásně a je to skvělý tip, kam vyrazit! :)

    OdpovědětVymazat

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS