Kam na Šumavě? || VÍTKŮV HRÁDEK


Třetí článek ze série Kam na Šumavě je o zřícenině Vítkův Hrádek, na který jsme zavítali, když jsme byli ve městě Lipno nad Vltavou. Je to totiž kousek a přítel sliboval úžasné výhledy.

Vítkův Hrádek je zřícenina a zároveň i zřícenina v česko-rakouském hraničním pásmu u osady Svatý Tomáš. Zřícenina se nachází asi 15 km od města Lipno nad Vltavou. Jedná se o nejvýše položený hrad v Čechách. Z rozhledny můžete vidět Lipno, Šumavu, Novohradské hory a rakouské Alpy.

Název Vítkův Hrádek nese zřícenina podle Vítka z Krumlova, který ho v polovině 13. století založil jako správní středisko kolonizovaného území a jako strážní hrad obchodní stezky z Rakous do Čech. 


Vstupné je na tuto zříceninu symbolické. Děti při vstupu na rozhlednu zaplatí 35,- Kč a dospělí 70,- Kč. Výtěžek ze vstupného jde pak do oprav zříceniny. Pokladna se nachází ve zřícenině, odkud pak vedou schody na hradby (rozhlednu). Vedle poklady se nachází i kiosek, kde si můžete zakoupit i malé občerstvení a posedět. 

Z osady Svatý Tomáš je to k zřícenině opravdu kousek, cca 500 m. Cesta je kamenitá a mírně do kopečka, takže pro rodiny s kočárky moc ideální není. Po cestě jsou z kamenů postavené Mohyly od návštěvníků zříceniny. 

Samotná rozhledna je naprosto skvělá, protože ten výhled opravdu stojí za to (fotky níže). Krásně jsme viděli Lipno a Šumavu. Hory už tam moc vidět nebyly, protože zrovna dost svítilo sluníčko, ale i tak jsme si to náramně užívali ten výhled.



No posuďte sami, není ten výhled nádherný? Já už teď jen vzpomínám na ty krásné teplé dny bez roušek a říkám si, jaké jsme měli štěstí, že v tu dobu žádné zásadní opatření neprobíhaly. Doufám, že příští rok nám dovolená na Šumavě opět vyjde, protože se tam chystáme znovu, tentokrát s přáteli. 

Byli jste někdo na tomto místě s kouzelným výhledem? :)
Mějte se krásně!
Petra


6 komentářů:

  1. Prima tip na výlet. Na Šumavě jsme byli několikrát, ale na této zřicenině ne. Výhledy jsou odtud fakt krásné.

    OdpovědětVymazat
  2. Na Šumavě jsem byla letos v červnu a vůbec nevím, že by tam takovýto hrad byl :O Jaká škoda, protože jsme tam v okolí byli ubytovaní. My byli vlastně na zřícenině hradu Dívčí Kámen. Škoda, vědět tohle dřív, určitě bychom tam šli, tohle máme moc rádi :-)

    https://pridesoul.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To teda škoda je, ale tak snad jsi tam nebyla naposled :)

      Vymazat
  3. Moc pěkné místo, již jsem zde byla několikrát a nikdy neomrzí :) Šumavu obecně mám moc ráda a ráda se sem vracím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já letos byla na Šumavě poprvé a byla jsem nadšena!

      Vymazat

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS