Mengeleho děvče - Viola Stern Fisherová

Autor: Viola Stern Fisherová
Počet stran: 376
Rok vydání: 2017
Žánr: válečný román
Nakladatelství: Ikar


Anotace
Skutečné osudy mladé židovské Slovenky, která byla svědkem nejhorších osvětimských hrůz. Kniha popisuje její život v prvorepublikovém Lučenci, anexi Maďarskem a stále se zhoršující  situaci Židů. Nakonec je Viola se svou rodinou poslána na transport. Na rozdíl od jejích příbuzných si jí všimne nechvalně známý dr. Mengele a Viola se stává jedním z jeho "děvčat" - skupiny žen a dívek, na kterých byly prováděny nejrůznější experimenty. Její vítězství nakonec nespočívá "pouze" ve skutečnosti, že přežila, ale i v tom, že navzdory všemu dokázala založit rodinu a mít děti.
 

Z mého pohledu
Za mě zatím nejlepší kniha z prostředí koncentračního tábora. Neskutečně čtivý příběh, díky kterému nebudete chtít knihu odložit. Srdceryvný příběh, který poukazuje na všechny hrůzy války a koncentračního tábora, které hlavní hrdinka musela přežít. Autorka v knize popisuje i život před válkou, který je plný lásky a radosti a poté postupně přechází do období války. Klobouk dolů před Violou, že o takových hrůzách dokázala mluvit. Člověk si díky knize dokáže živě představit co všechno Židé zažívali, čemu museli čelit a jak život strašný byl. Fascinující, že to vůbec někdo přežil, natož dokázal žít "normální" život po válce. 

Čtete knihy z prostředí koncentračních táborů?

Mějte se krásně!
Petra

13 komentářů:

  1. Knihám z prostředí koncentračních táborů se nevyhýbám, ale ani je nevyhledávám často . Je to těžké téma, takže mezi nimi potřebuju pauzu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, taky potřebuji mezi nimi pauzu, proto je prokládám oddechovkami.

      Vymazat
  2. Tuto knihu si chci přečíst. V tomto měsíci jsme byli také v Osvětimi, což ještě více této tématice přidalo na vážnosti a na knihu se ráda mrknu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tam jsem nikdy nebyla a jsem pořád na vážkách, jestli tam chci nebo ne.

      Vymazat
  3. Tuto knihu jsem četla a velice se mi líbila. Tuto tématiku mám ráda a úplně mě děsí, že za chvíli už tyto příběhy nebudou...protože nebudou přeživší. Je to silné čtení, ale rozhodně je to něco, co mi otevírá oči a duši. Člověk si hned uvědomí, jak hezky se teď máme, oproti minulosti :(
    http://www.jancahala.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, to musela být silná kniha, já je dřív taky četla, ale teď se spíše od jakýchkoliv špatných emocí snažím oprostit v romantických knihách.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, taky většinou utíkám k romantice, ale ráda si přečtu i něco těžšího.

      Vymazat
  5. O knížce jsem už slyšela a zatím samé pozitivní recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za mě nejlepší kniha z prostředí koncentráku.

      Vymazat
  6. Knížky z koncentráků mám hodně ráda. Dobrá je i Utekl jsem z Osvětimi :-)

    OdpovědětVymazat

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS