Kam na Šumavě? || PLEŠNÉ JEZERO

 

Přináším Vám první článek ze série Kam na Šumavě? Články budou celkem čtyři, chápu moc jich nebude, ale na Šumavě jsme byli pouze týden a z toho nám tři dny propršelo, takže jsme byli rádi, že jsme stihli aspoň něco. Navštívili jsme Český Krumlov, Stezku korunami stromů, Vítkův hrádek a Plešné jezero, o kterém bude článek dnes. 

My měli pronajatou chatu v obci Černá v Pošumaví. Do obce Nová Pec jsme jeli autem, je to asi 20 km. Zde jsme na parkovišti Parking Nová Pec nechali auto, zaplatili v automatu 100,- Kč/den za parkování a na kolech vyrazili. Parkoviště je akorát tak velké, je lepší přijet hned ráno. My přijeli kolem poledne a parkoviště už bylo ze 3/4 plné.
 
Trasa k jezeru je vhodná pro cyklisty, chodce i pro rodiny s kočárkem. Vesměs je cesta do kopce (nazpět z kopce), ale ne kamenitá, proto si zde každý najde to svoje. Na kole jsme jeli cca 10 km, kdy jsme jeli podél Schwarzenberského plavebního kanálu a dojeli na "odpočívadlo", kde se nachází WC a přístřešek. Zde jsme se rozhodovali, zda pojedeme ještě dalších asi 12 km na kole nebo zde kola necháme a budeme pokračovat 2,5 km pěšky po extrémně kamenné cestě. Rozhodli jsme se jít pěšky. Bylo to sice kratší, ale poněkud náročné. Celých 2,5 km se pořád stoupalo po hodně těžkém terénu.


Po cestě je i borůvčí, takže se můžete i nakrmit :D I když se cesta zdá nekonečná, tak i tak se můžete kochat nádhernou přírodou. Bohužel i vykácenou, ale i tak to má něco do sebe (fotky na konci článku). Kamenná cesta je zhruba první kilometr, potom už je cesta užší a pohodlnější. Pokud tuhle cestu ale absolvovat nechcete ať už z jakéhokoliv důvodu - máte sebou kočár, chcete jet na kole, tak právě pro Vás je tu ta delší cesta, která má velmi příjemný terén, ale je podstatně delší. Ať už se ale rozhodnete pro jakoukoliv trasu, můžete si být jistí, že ta krása nahoře, bude stát za to!




Nahoře u jezera se pak sejdete i s těmi, co si vybrali delší cestu. Musím říct, že ze samotného jezera jsem byla naprosto unešená. Jen mě mrzí, že jsme neměli více času a nemohli jít i nad jezero, kde se nachází pomník šumavského básníka Adalberta Stiftera. Naštěstí na Šumavu pojedeme i příští rok, tak se tam snad pojedeme podívat znovu. 
U jezera se nachází i posezení, kde se můžete třeba i nasvačit nebo si jen odpočnout po náročné cestě. Následně tam jsou i ukazetele, abyste mohli dojít i k výše zmíněnému pomníku a vidět jezero z vrchu. 
Jezero je přístupné celoročně a nic za návštěvu neplatíte. 








Byli jste někdy na Šumavě? Co byste mi doporučili navštívit?

Mějte se krásně!
Petra



3 komentáře:

  1. Na Šumavě jsme byli asi třikrát - je tam krásně. Je už to tedy poustu let. Líbilo se mi Prášilské jezero i jezero Laka a rozhledna Poledník, NS Medvědí stezka, Knížecí pláně, okolí Kvildy, Filipova huť, Modrava....

    OdpovědětVymazat
  2. na Šumavě jsem nikdy moc nebyla. Vypadá to tam moc hezky, ráda bych někdy tahle v létě si šla odpočinout k jezeru a užívat si přírody kolem ♥

    www.melissahartford.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  3. To je nádhera! Šumava je obecně krásné místo. :))

    OdpovědětVymazat

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS