Vrány - Petra Dvořáková

 Autor: Petra Dvořáková
Počet stran: 184
Rok vydání: 2020
Žánr: román
Nakladatelství: Host 


Anotace
Dvanáctiletá Bára se právě nachází na prahu dospívání. Projevuje se u ní výtvarné nadání, ale také živelná a občas nezvladatelná povaha. S nástupem puberty se konflikt mezi její spontánností a touhou matky po nekomplikovaném životě dramaticky prohlubuje. Zvlášť v kontrastu s její o něco starší, poddajnou sestrou. Čím více chce Bára svou přirozenou realizovat, tím úporněji se její okolí snaží tyto nesrozumitelné a průměru se vymykající potřeby ovládnout. Jejího talentu si všimne mladý učitel výtvarné výchovy přezdívaný Frodo, který jí nabídně citlivou oporu v boji s nároky rodiny, jež pod fasádou vnější spořádanosti ukrývá i velmi temná místa. Jenže Bára svoji válku v zákopech nedorozumění stále prohrává. Jedinými spojenci se jí tak stávají vrány hnízdící před okny v parku. Vrány, které zpřítomňují přirozenou pudovost prostupující zvířecí i lidské životy. Svět, na který se Bára stále mocněji napojuje. Nabídne ji někdo opravdovou pomoc? Existuje ještě nějaké východisko?

Z mého pohledu
Snad poprvé, co jsem si před přečtením nepřečetla anotaci, takže jsem vůbec netušila, co od knihy čekat. Příběh se zdá na první pohled obyčejný, zabývá se obyčejnými problémy jedné obyčejné rodiny. Nicméně postupně se člověk dostává do děje a zjišťuje, že to zase tolik obyčejné problémy nejsou. Autorka knihu pojala ze dvou pohledů - z pohledu matky a z pohledu dcery Báry. Díky tomuto nápadu čtenář tak vidí reakce dalších postav. Kniha je velmi dobře čtivá, nápaditá a překvapivá. Já poslední stránky dočítala s pusou dokořán a po přečtení této knihy jsem si musela dát chvíli pauzu, abych příběh mohla dostatečně vstřebat.

Znáte tuhle českou autorku?

Mějte se krásně!
Petra

3 komentáře:

  1. Nečetla jsem ani Vrány ani nic jiného od této autorky

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Péťo, knihu jsem už kdysi zahlédla a zaujala mě. Ráda bych si jí někdy přečetla, ale spíš se mrknu v knihovně, nemám potřebu jí úplně vlastnit. Nicméně děkuji za tip.

    OdpovědětVymazat
  3. Autorku neznám a o knížce také slyším poprvé, ale vypadá fakt dobře. :))

    OdpovědětVymazat

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS