POSLEDNÍ VĚTA - Lisa Genova

 Autor: Lisa Genova
Počet stran: 280
Rok vydání: 2021
Žánr: román
Nakladatelství: Jota


Anotace
Ještě před osmi měsíci sklízel vynikající koncertní klavírista Richard s procítěným projevem a bezchybnou technikou ovace ve stojej po celém světě. Dnes má ALS, amyotrofickou laterální sklerózu: ochrnula mu celá pravá paže a nepohne prsty. Ztráta schopnosti pohybovat rukou mu připadá jako smrt, ztráta opravdové lásky nebo rozvod - jeho rozvod. Ví přitom, že brzy přijde i o levou ruku.
Karina před třemi lety sundala ze stěny svatební fotku, a místo ní si pověsila zrcadlo. Obrátit list však ještě nedokázala. Paralyzují ji výmluvy a strach, žije nenaplňující život učitelky klavíru a bojí se věnovat se kariéře, kterou v mládí opustila. Podle ní za všechno může Richard a jejich nevydařené manželství.
Když se Richardova nemoc zhorší a už nemůže žít sám, Karina se o něj začně neochotně starat. Zatímco mu slábnou svaly, hlas i dech, kdysi znesvářená dvojice se společně snaží smířit se s minulostí dřív, než bude pozdě. 

Z mého pohledu
Myslela jsem si, že se bude jednat o pohodovou oddechovku, kterou sfouknu za dva dny. Vzhledem k tomu, že jsem si předem nepřečetla anotaci, byla jsem překvapena jak těžké téma kniha přináší. Díky příběhu o klavíristovi, který trpěl nemocí ALS se kniha táhla a byla poměrně těžká na čtení. Příběh samotné Kariny nebo Richarda mi nepřišel nijak zajímavý, ovšem čtěnář se dozví dost informací o nemoci ALS. Té je věnována celá kniha a ukazuje, jak krutá a nekompromisní dokáže být. Do této chvíle jsem o ALS vůbec netušila a jsem tak ráda, že jsem si rozšířila obzory. Člověk s touto diagnózou nemá takřka šanci se vyléčit a průběh je velmi rychlý. Kniha však ukazuje i bezmoc, křivdy, obětavost i smíření. 

Znáte nemoc ALS?

Mějte se krásně!
Petra

2 komentáře:

  1. Já o ASL něco málo vím a proto bych se rozmýšlela se do knížky pustit. Tušila bych těžké čtení bez optimistického konce...

    OdpovědětVymazat
  2. Knížka je určitě zajímavá, ale jestli si ji přečíst bych váhala.

    OdpovědětVymazat

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS